Kaynayan Su
Tohum çimlendirmede kullanılan en sık yöntemlerden biridir. Amaç kalın tohum kabuğunun içine filizlenmesini sağlayacak nemi aldırmaktır. Bir kapta su kaynatılır ve bir süzgeç içine konulan tohumların üzerinden 1-2 litre kaynamış su süzdürülüp 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen suya ıslatılan tohumlar eklenir ve sabaha kadar bekletilir. Sıcaktan oluşan küçük çatlaklardan tohum içine nem almaya başlar ve çimlenmeye hazırlanır.
Soğuklama
Dinlenme halindeki embiryoların çimlenme olgunluğuna getirilmesi amacıyla yapılır. Bu işlem yapılmadıkça belirli türlerin tohumları çok yavaş, uzun sürede ve düzensiz bir çimlenme gösterir. Bu gelişmenin olabilmesi için sıcaklığın 0-10 oC arasında tutulması, ortamın nemli ve havadar olması, katlamada belirli bir sürenin geçirilmesi zorunlu olmaktadır. Burada önemli olan nemdir, tohumlar ıslak kalmamalıdır.
Tohumlarınızı perlit dolu bir poşete koyup suyunu iyice süzerek buzdolabınızın sebze gözünde 1-3 ay saklayarak yapabilirisiniz.
Tohumlarınızı saksılara ekip 4-10 C arası soğukta kalabilecekleri bir yerde kışı geçirtip yapabilirisiniz.
Kabuk İnceltmek
Bu yöntemde tohumunuzun kabuğuna bir çentik atıp veya hafifçe zımparalayarak içine nem almasını sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan embiryolara zarar vermeden dikkatli bir şekilde yapılmasıdır.
Direkt Ekim
Özellikle sebze tohumlarını torfun içine ufak bir delik açarak ekebilirsiniz. Delik sığ olmalı ve tohum ekildikten sonra üzeri 1-2mm torfla kapatılmalıdır. 1-2 hafta içinde filizler çıkmaya başlar.
Nem oranı %80-85 ve ısı 23-25 C arasında olan ortamlarda tohumlar daha çabuk filizlenir.