Klonlama Nedir?
Klonlama yıllardır kullanılan bir bitki çoğaltma çeşididir. Temel olarak bir bitkinin büyüyen bir kısmının tanı yaprakları olan bir dalın alınması ve buna genetik olarak klonun alındığı bitkiyle benzer olan genetiğe sahip yeni bir bitki haline gelmesi için yardımcı olmaktır. Bunun yapılması genellikle kolaydır çünkü bitkiler genellikle doğada kendi kendilerini klonlarlar. Buna eşeysiz üreme denir. Son zamanlarda kullanılan metotlar aşı kalemi alınması, daldırma, bölme, aşılama, yaprak aşısı ve doku kültürüdür. Bahçıvanlar arkadaşlarıyla bitki paylaşmak için genellikle aşı kalemi ve böldükleri kısımları değiştirirler.

Klon Nasıl Alınır?
Gövdeden alınan bir klon bir bitki üzerindeki terminal büyüme noktasıdır. 10-15cm uzunluğundadır ve bir düğüm noktasından kesilir. Bir düğüm noktası gövde üzerinde yaprağın bağlı olduğu kısımdır. Düğüm noktasındaki alt yapraklar kesilir ve alt ucu kökleştirme ortamına yerleştirilir. Bazı bitkiler klon almak için mükemmel malzemelerdir; diğerleri hiç bir zaman hayatta kalamazlar. Klon olarak hem ağaçsı hem de otsu bitkiler kullanılabilir.
Klon almak için en büyük gereklilik sağlıklı kaynak bitki ya da gövdedir. Kaynak bitkinin sağlığı mükemmel durumda olmalıdır ve yeni bitkilerde istenen özellikleri barındırmalıdır. En az iki aylık olmalıdır ve hala bitkisel büyüme aşamalarında olmalıdır.

Aşağıdaki resimdeki bitki domatestir. Gövedeye bağlı iki adet klon dalı 1 ve 2 işaretlenmiştir. Bu dalları 45 derecelik bir açıyla kesip klonlama işlemine başlayabiliriz.

klon1
klon2
klon3
klon4

Kestiğimiz klonları %75-85 arası nem oranı olan, 20-25 derece sıcaklıkta bir yere koyup klonlama işlemini bitiriyoruz. İç mekan yetiştiriciliği yapıyorsanız ışık olarak florasan lamba yeterli olacaktır.
İyi hazırlanmış bir ortamda bulunan klonlar bir hafta içinde köklenmeye başlayacaktır.

klon5