Rockwool topraksız tarım kültüründe kullanılan ve suyu en çok tutan medyadır. Gerekli düzenlemeleri tamamladıktan sonra kullanımı oldukça kolaydır. İlk kullanırken bloklarımızı ph oranı 5.5 olan suda en az 1 saat bekletmemiz gerekmektedir. Ph oranı ayarlamadan yapılan ekimlerde ciddi sıkıntılar meydana gelmektedir. 5.5 değeri ilk hazırlık aşaması içindir bundan sonra 5.5-6.5 arasında bir değer sağlıklı bitkiler büyütmemize yeterli olacaktır.
Tohum ekimi rockwool bloklara direk olarak yapılabilir veya önce tohum ekim viyollerinde tohumlar çimlendirilir ve sonradan bloklara taşınır. Viyol yöntemiyle yetiştirmeye başlamak en sağlıklı olanıdır.
Ekime farklı domates ve biberlerle başlıyoruz. Tohumları ilk ekerken viyolleri ıslatıyoruz ve tohumu ekip, tohumun bulunduğu bölgeyi tekrardan az biraz ıslatıyoruz. Bundan sonra tohumların çimlenmesini bekliyoruz.
Tohumlarımız filizlenmeye başlayınca artık rockwool bloklarımızı kullanıma hazırlayabiliriz. Bloklarımızı kovaya suyumuzu doldurup 5.5 ph ve 1/2 besin solüsyonu ekleyip 1 saat kadar bekletiyoruz. Eğer tohumlarımızı direkt olarak bloklara ekersek besin solüsyonu kullanmadan sadece ph oranını 5.5 olarak ayarlayarak kullanıyoruz ve tohumlar çimlendikten sonra besin solüsyonu ekliyoruz.
Viyollerin boyutları küçük olduğundan delikli delta blok yerine delta blok 4 deliksiz tercih ettik. Kendimiz makasla istenilen ölçüde kesim yaparak viyolleri içlerine oturtacağız.
İç mekanda yetiştiricik yapacağımızdan bitkilerin üzerine led lamba yakıyoruz. Başlangıç için florasan lambalarda kullanılabilir. Eğer florasan ile başlanacaksa ileride özellikle domates,biber gibi üstten asmalı bitkilerde HID lambalar veya led lambalar kullanmamız gerekmektedir. Aski takdirde sadece florasanlarla kapalı alanda üstten asmalı bitkilerle yetiştiricilik yapmak hüsran olacaktır.
Slablarımızı aynı rocwool blokları hazırladığımız gibi hazırlamamız gerekiyor. Ph oranını 5.5 olan besin solüsyonlu suyumuzu slabların hepsini alacak şekilde bir kaba doldurmamız gerekiyor. Toplam 4 slab kullanacağız ve her bir slaba 4 farklı tür domates ekeceğiz. Ekim için Cultilene 90/15/7.5 slab kullanıyoruz.
İlk olarak slabların alt kısımlarını maket bıçağı ile kesiyoruz ki sistem çalıştığı zaman içinde biriken su akıp rezervuara geri boşalsın.
5.5 pH ayarlı su hazırlayıp diğer tüm slabları içine atıyoruz ve 1 saat beklemeye bırakıyoruz.
Sıra geldi bloklarımızı slablarımıza yerleştirmeye. Bunun için ilk olarak slabın üst bölümüne maket bıçağı ile blokların oturacağı yerleri X şeklinde açıyoruz. Tek bir slaba 4 blok koyacağımızdan aralıkları uygun şekilde belirliyoruz. Normalde 3 idealdir.
Sistem olarak damlama sistemi kullanacağız. Rezervuara bağlı olan bir motor, suyu boru hattından damlatıcılara gönderiyor. Bloklara saplanmış olan kazıklara damlatıcılar oturtuluyor ve sistemimiz çalıştırılıyor. Sistem ışıklar açık olduğu sürece çalışıyor, ışıklar kapanınca sistemde kapanıyor.
Sistemimiz 2 metre uzunluğunda olduğundan ışığı en iyi şekilde kullanmak için reflektör ray sistemi kullanıyoruz. Bu sayede ışığı 2.2 metre boyunca ileri geri hareket ettirmemiz mümkün oluyor. Lambanın ne kadar aralıkla ileri geri gideceğimi ray üzerinden belirleyebiliyoruz. İki lambanın yapacağı işi tek lamba ile çözebiliyoruz.
Bitkileri asmak için kafes benzeri bir yapı yapıyoruz ve lambamızı çok daha fazla verim alacağımız HPS ile değiştiriyoruz.