Kaç defa sulayıp drenaj yaptıracağınız (çevrimlerin sayısı) bir hidroponik bahçeden diğerine değişiklik gösteren bir çok faktöre bağlıdır.

Bitkinin Büyüklüğü
Sulama ve drenaj sayısını etkileyen kilit faktör bitkinin büyüklüğüdür (biyokütle). Bütün bitkiler yaprakların altında bulunan ve stoma adı verilen küçük delikler vasıtasıyla atmosfere su buharı verirler (terlerler). Buna tepki olarak kökler benzer şekilde bitkiden yukarıya doğru çıkan ve sonuç olarak da yapraklardan terleme yoluyla atılan besin içeren suyu daha fazla çekerler. Bu işlem (terleme) temel olarak bitkilerin kendilerini besleme yoludur. Büyük bitkilerde daha fazla stoma vardır ve bu nedenle terleme yoluyla daha fazla su kaybederler. Köklerde daha fazla su bulunmasını sağlamak sizin bilmeniz gereken bir şeydir. Yani bitkileriniz daha büyük olduğunda, hidroponik bahçenizi daha fazla sulamanız ve drenaj yaptırmanız gerekir. Tabii ki bitkileriniz büyüdükçe daha sık sulama ve drenaj yapmanız gerekecektir.

Işık
Sulama ve drenaj sayısını tahmin ederken, özellikle hidroponik sisteminizde yetiştirme lambaları gibi güçlü suni lambalar varsa ışığın şiddetini, yakınlığını ve süresini göz önüne almanız gerekir. Işık terleme hızını etkiler ve dolayısıyla kaç defa sulama ve drenaj yapacağınızı da etkiler. Işık sadece yapraklardaki stomaları harekete geçirmez, aynı zamanda yaydığı ısı stomaları terk eden suyun buharlaşmasını da hızlandırır. Işık kaynağı ne kadar güçlü, yakın ve uzun süreli etki ederse, hidroponik bahçelerinizi yapraklar vasıtasıyla kaybedilen suyu tamamlamak için o kadar sık sulamanız ve drenaj yaptırmanız gerekir.

Sıcaklık
Yapraklara çarpan ışığın ısısı buharlaşmayı hızlandırır. Ancak iklim ve evsel ısıtma sistemleri de hidroponik bahçeleriniz için sıcak bir atmosfer yaratabilir ve terleme yoluyla kaybedilen su miktarını arttırır. Sulama ve drenaj sayısını yıl boyunca sıcaklık ve nem seviyelerinde görülen mevsimsel değişikliklere göre ayarlamanız gerekebilir.

Nem
Bitkiler kuru atmosferlerde daha fazla terlerler, kuru süngerler gibi yapraklardan terleme yoluyla atılan su buharını kolaylıkla emerler. Atmosfer ne kadar kuruysa, hidroponik bahçelerinizi o kadar sık sulamanız ve drenaj yaptırmanız gerekir. Diğer yandan nemli atmosferlerde ıslak sünger gibi olan bitkiler zaten yeteri kadar veya normalden fazla bir şekilde suya doymuşlardır.

Yetiştirme Ortamı
Sulama ve drenaj sisteminizde çeşitli yetiştirme ortamları kullanabilirsiniz, genleştirilmiş kil tanelerinden taş yününe ve hindistan cevizi turbasına kadar. Yine de her bir ortamın su emme ve su tutma oranı farklıdır. Örneğin, kil taneleri taş yününe oranla daha uzun ve sık sulama ve drenaj gerektirir çünkü suyu yavaş bir şekilde emerler ve kısa bir süreliğine tutarlar.

Hidroponik Sisteminizin Büyüklüğü
Hidroponik sisteminiz ne kadar büyük ve derinse, bahçenizi o kadar az sıklıkta sulamanız ve drenaj yaptırmanız gerekir. Sulama ve drenaj yapılan bir çok ev yapımı hidroponik sistem tipik olarak biraz sığdır. Ancak sulanması daha uzun zaman alan ancak daha uzun sürede kuruyan daha derin modern sistemler de vardır. Diğer bir deyişler, derinliği nispeten daha fazla olan sistemlerin daha az sıklıkla sulanmaları ve drenaj yaptırılması gerekir ancak sulama ve drenaj çevriminin geleneksel olanlara göre daha uzun olması gerekir.

Bitkilerin Türü
Bazı bitkiler doğal olarak diğerlerine oranla daha fazla suya ihtiyaç duyarlar ya da bazılarında az ama sık yaklaşımının benimsenmesi gerekir. Yetiştirdiğiniz bitki hakkında bilgi sahibi olun ve onların sulama tercihlerine uygun hareket etmek için hangi sıklıkla ve ne süreyle sulama ve drenaj yapacağınızı belirleyin. Eğer çeşitli bitkiler yetiştiriyorsanız, ne sıklıkla sulama ve drenaj yapacağınızı onlara en uygun olduğunu düşündüğünüz şartları bulana kadar değiştirmeniz gerekir. Alternatif olarak, benzer ihtiyaçlara sahip olan bitkilerden oluşan ayrı hidroponik bahçeler oluşturabilirsiniz.

Sulama ve Drenaj Sayısının Hesaplanması
Yukarı bahsedilen faktörleri düşünün. Kendi hidroponik bahçeniz için başlangıç noktası olarak alacağınız ve sulama ve drenaj sayısını ona göre arttırıp azaltabileceğiniz bir tahmininizin olması gerekir. “Gün” kelimesinin ortalama 16 saat olduğuna yani ışık alan saatler olduğuna dikkat ediniz. Işığın olmadığı zamanlarda asla sulama ve drenaj yapmayınız. Genleştirilmiş kil taneleri: Günde 4 ila 8 defa (her 2 -4 saatte bir) Hindistan cevizi turbası: Günde 3 ila 5 defa (her 3-5 saatte bir) Taş yünü: Günde 1 ila 5 defa (günde bir kereden 3 saatte bire kadar) Bunların sadece kılavuz bilgiler olduğunu unutmayınız- bu aralıkların dışında da sulama ve drenaj yapmaktan çekinmeyin.