Başlangıç olarak tohumlar ekim viyollerine ekildiler, büyüdükçe delta blok ve sisteme aktarılacaklar. Sistem olarak damlama sistemi ve ışık olarak 3x 600w kullanacağız. Başlangıçta büyüme dönemi için olan mh ampul, ileride meyveleme dönemi için hps ampul ile değiştirilecek. Gübre olarak General Hydroponics Flora Duo 2’li set kullanacağız.
Bitkilerimizi belirli bir boya gelene kadar “Sulama ve Drenaj” (Flood&Drain) sisteminde büyütüyoruz. Toplu bitki sulamalarında mükemmel çalışan bir sistemdir. Basitçe kabın içine motor yardımıyla su doluyor ve belirli bir zaman sonra motor kapatılıyor. Yükselen su bütün blokların tamamen sulanmasını sağlarken belirli bir süre sonra tamamen drenaj oluyor. Sistemin tamamen dolup boşalma işlemi 15 dakikayı geçmemeli.
Rockwool blok kullanarak ektiğimiz kabak.
Balast olarak 3x600w elektronik balast kullanıyoruz. Lambaların henüz 2 tanesi aktif, ilerleyen zamanlarda 3. çalıştırılacak.
Yaklaşık 6m uzunluktaki stand üstünde 2 farklı sistem çalışıyor, biberler ve domatesler. İki bitkinin besin ihtiyaçları farklı olduğundan sistemi 2’ye ayırıyoruz.
Damlatıcı olarak 0/70lt’lik basınç ayarlı damlatıcı kullanıyoruz, böylelikle bitkinin alacağı suyu istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz.
Aşağıdaki resimdeki bloktaki domates dev domates ağacı olarak bilinen türdür. Bundan 2 adet vardır ve sisteme dahil etmeden ayrı olarak yetiştireceğiz.
Yetiştirmek için EU WaterFarm damlama sistemi kullanacağız. Bu sistem, basit bir hava motoruyla çalışıyor ve aşağıdaki rezervuardan aldığı suyu yukarıdan damlatarak devir daim yapıyor.
Domates klon konusunda çok verimlidir, bitkiyi büyütüp ihtiyacınız kadar kadar klon kesip çoğaltabilirsiniz. Klon alırken dalın altını 45 derecelik bir açıyla kesiyoruz, viyole koyup bol nemli ve ılık bir ortama koyuyoruz. Isıtıcılı mini sera klon köklendirmek için çok iyi bir ortam oluşturuyor. Alttan verdiği ısı sayesinde, tabana bırakılan suyun buharlaşıp içeriyi yüksek oranda nemli kalmasını sağlıyor.
Diyelim ki bu kabağı toprağa ekim yapacağız. Bunun için alttan yukarı doğru gövdeden budama yapıyoruz ve toprağı bloktan yeşil yaprakların olduğu uzunluk kadar kazıp, bütün blok ve gövdeyi toprağın içinde yerleştirip öyle ekim yapıyoruz. Bu sayede çıplak olan gövde zamanla kök tutacak ve bitkinin daha güçlü ve gür olamasını sağlayacaktır.
Boyları yaklaşık olarak 3.5 metreye dayandılar.
Bütün tohumlar aynı zamanda ekildi ve biberlerin domateslere oranla ne kadar geç büyüdüğünü görebiliriz.