Bu tür sistemler genellikle sulama ve drenaj olarak adlandırılırlar. Bitkiler genellikle saksılarda yetiştirirler ve kökleri perlit, taş yünü veya hidroton gibi ortamlarla desteklenir. Saksılar, besin solüsyonu ile dolu haznelerin içine oturtulmuş plastik tablalara yerleştirilirler. Yetiştirme tablasının hazneden daha yüksek olması gerekir çünkü sistemin işleme şekli yer çekimine bağlıdır.
Hazne içinde bulunan bir pompa tablanın alt kısmına bağlanmıştır. Pompa çalışmaya başladığında, tabla su ile dolar. Su seviyesi önceden belirlenmiş olan seviyeye ulaştığında, bir taşma tesisatı vasıtasıyla su pompanın içinden geri hazneye dolar.
Yetiştiricilerin çoğu sulamayı bir zaman ölçerle kontrol etmeyi tercih ederler.Tipik bir programda bir gün içinde bir çok kısa bir saatlik su çevrimleri vardır ancak sulama çevriminin süresi ve sıklığı sistemden sisteme değişir ve ekin ve bitkinin boyutu ile çevre koşullarına bağlıdır.
Değişken akım bir yandan yüksek yoğunlukta ekime izin verirken diğer yandan çok iyi oksijenlendirilmiş bir kök sistemi sağlar. Değişken akışlı metot bitkilerin kök sistemine iki şekilde taze oksijen verir.İlk olarak, tabla besin solüsyonu ile doldurulur, karbondioksitin ağırlıkta olduğu hava kök sistemi etrafından dışarı doğru itilir. Pompanın çalışması durduğunda, tablada drenaj yapılır ve oksijenin ağırlıkta olduğu hava köklere doğru çekilir. Oksijen daha sonra bitkiler tarafından diğer çevrim başlayana kadar kullanılır.
İkinci olarak, besin solüsyonu drenaj vasıtasıyla ani etki nedeniyle bir sıçrama oluşur ve bu daha fazla havalandırma olmasına neden olur.
Buna değişken akış denir. Soluk alma ve soluk verme ritmi meditasyon çevrimleri vasıtasıyla bitkilerinizi havalandırır.